Hoe het is om met een paard gecoacht te worden

Mijn eerste ervaring met paardencoaching

Reflectie vanuit de coachee:
Aanvankelijk stond ik er enigszins sceptisch in. Hoe kan een paard weten wat er in mij omgaat? Zelf ben ik o.a. gecertificeerd psycholoog en weet nu nog beter dan voorheen dat er niet één manier is om iets aan te pakken, er zijn er velen. Ik ben vrij direct en analytisch van aard, feitelijk ingesteld. Ik wijk af van de traditionele therapieën in mijn eigen praktijk en hierdoor prikkelde het vooral mijn nieuwsgierigheid, zeker op professioneel niveau. Dat ik er als persoon sterker uit ben gekomen had ik niet kunnen bevroeden. Ik sta zeker open voor nieuwe methodes en deel graag ervaringen met anderen.

Hoe is het dus om samen met een dier gecoacht te worden?

Je bent buiten, er is rust. Jolanda de coach begon ook op een meditatief niveau en bracht stilte in. Ik reflecteerde hierdoor even en wist wat ik als “probleem” zou inbrengen. Kon het hierdoor helder verwoorden en voelde me emotioneel.
Hulpvraag: Ik wilde bevrijd worden door emotioneel los te laten van datgene wat ik in de persoonlijke sfeer al heel lang met mij mee draag. Paard Zhiva heeft mij uitgebeeld hoe hier een weg in te vinden.

Mijn verhaal kwam mede door de sereniteit buiten in de natuur emotioneel naar de oppervlakte. Het voelde vertrouwd en deed mij goed. Jolanda luisterde aandachtig, was warm. De twee haflingers Zhiva en Silver waren ontspannen.

Vervolgens werd mij gevraagd om met hulpstukken die ter plekke aanwezig waren beeldend te maken wat ik van binnen voelde.
Waar stond ik en waar wilde ik naartoe….

De symboliek heb ik uitgebeeld dmv 2 lange touwen en een oranje kegel.
In een hoek van de bak maakte ik van een lange touw een lus en de kegel die ik hier middenin plaatste was mijn nek….ik werd verstikt door het nare gevoel dat ik al zo lang met mij meedroeg. Ik wilde dit niet en nooit meer.

In de andere hoek van de paardenbak maakte ik een groot hart van touw hetgeen uitbeeldde dat ik naar mijn gevoel en ingeving moest luisteren, trouw blijven aan mezelf vooral. Dat ik het waard ben om hieraan trouw te blijven en dat ik goed ben zoals ik ben. Er was in dat hart geen ruimte meer voor negatieve energie waar ik zo mee worstelde en dat wilde ik zo houden.

Eenmaal met Zhiva, die zich zelf aanbood om mij te coachen door op me af te stappen en haar hoofd in het tuig te proppen, verbaasde mij als eerste. Ik stond daar een beetje klungelig en zij deed het voor me. Ondertussen had Silver zoiets van “Stap jij op dat mens af Zhiva, ik heb er vandaag effe geen zin in haha….

Vervolgens stelde Jolanda voor ontspannen een rondje met Zhiva te gaan lopen. Ik wilde eerst richting de lus en kegel. Halverwege op weg hier naartoe nam Zhiva het heft in handen, draaide zich om en bracht me direct naar mijn hart. Ze wilde duidelijk niet naar de zware energie die om de lus en de kegel hing. Nee hup direct naar de warmte van het hart.

Sterker nog hier heeft ze een tijdje middenin gestaan. Heel stil! Zo van hier hoor jij thuis en ik voel me hier eigenlijk ook heel happy. Laat een ander maar kletsen maar jij weet het heel goed zelf! Jij moet hier staan! Het was een overweldigend gevoel. Toen ik bij haar ging staan in het hart en emotioneel werd begon ze zachtjes te knuffelen met me, haar hoofd op mijn schouders gelegd. Zo van het komt allemaal goed, ik vind jou lief. Op dat moment was er een geweldige energie, vanzelfsprekend haast dat Zhiva mij dit op haar manier duidelijk maakte.
Een prachtig moment dat ik niet gauw zal vergeten.

Dat luchtte op en weer midden in de bak staand vroeg Jolanda aan mij: Ik zie veel ruimte tussen de 2 touwen. Zou dit kunnen betekenen dat er nog ruimte is om tot een oplossing te komen? Zhiva die op dat moment ergens anders stond kwam op ons af en ging PRECIES tussen de 2 touwen in staan. Als een soort barricade! Wat ze mij op dat moment duidelijk maakte was: Ruimte? Ik dacht het van niet! Genoeg is genoeg en voorlopig blijf je maar trouw aan jezelf. Niet doen dus en luisteren naar jezelf. DAT is wat ik doorkreeg van Zhiva die daar een minuut of twee als een muur heeft gestaan om vervolgens weer naar het hart te lopen! Ze trok voor mij eerst duidelijk de streep en leidde me hierna naar de plek waar ik moest zijn, mijn hart, mijn waarheid!

Kortom een geweldige ervaring waarin Jolanda als coach een directe maar warme vraagstelling had. Ze voelde mee…Er was tijd voor een gesprek, beweging en voor reflectie. Op cognitief niveau wordt je gedwongen tot nadenken waardoor je de relatie tussen jouw denken (angsten) en je gedrag snel helder krijgt. En als je dit niet lukt dan helpt Zhiva je wel! 🙂

Deze vraagstelling en non verbale houding tezamen met de voelsprieten, warmte en energie tussen Zhiva en de coach brachten het tot één geheel. Je wordt als coachee meegetrokken op een ontspannen manier. Niets moet.

Een dier voelt alleen maar, is zuiver in het moment. Een mens denkt en wikt en weegt continu………de zuiverheid en overgave hierin van Zhiva is de verbindende factor geweest. Duidelijk PaardenKracht!! De cirkel was voor mij nu rond. Zo emotioneel als de sessie van start ging zo rustig voelde ik me na afloop.

Veel dank aan Jolanda en Zhiva

Om reden van privacy zijn de gegevens van de coachee in dit reflectieverslag geanonimiseerd . Wij delen deze reflectie omdat het voor buitenstaanders helder weer geeft wat er kan gebeuren tijdens een coaching.