In gesprek met… Inflect Coaching

oktober 2020 | Kontakt Zeilberg | door Monique van den Berkmortel

Op de laatste dag van de meteorologische zomer gaan wij op onze ‘stalen ros’ richting Halvemaanweg. Na de verzengende hitte van de afgelopen weken is de temperatuur wel weer even wennen. Zeker in de avonduren voelt het al herfstachtig aan. Bij de Bosweg draaien we de hoek om en naderen we ‘landgoed Wijnen’. In het schemerlicht valt direct de mooi verlichte paardenstal op. Via de intercom vragen we vriendelijk of we binnen mogen en uitnodigend zwaait het stalen hek open. Terwijl we de fietsen wegzetten horen we vrolijke geluiden vanuit de paardenstal. Dat blijken de beide dochters Julia en Nina te zijn; beiden fanatieke amazones die bezig zijn met de verzorging van hun paarden. We besluiten ze niet lastig te vallen en gaan via de achterdeur naar binnen. Daar wachten Fiona Wijnen en Jolanda Wind ons al op. Na een informele uitwisseling van het laatste nieuws gaan we dan toch echt van start met het interview.

Wat een bijzondere naam ‘Inflect Coaching’. Wat betekent het?

Jolanda steekt van wal: ‘We zochten eigenlijk iets met ‘reflecteren’, maar er bleken al heel veel organisaties te zijn die dat woord gebruiken. Omdat we eigenlijk willen dat onze cliënten naar zichzelf kijken, naar hun innerlijk, hebben wij dat aangepast naar ‘inflecteren’. Het is dus geen bestaand woord. Wij hebben het zelf bedacht.’ Dat is heel bijzonder, want daarmee onderscheid je je al direct van een aantal andere (vergelijkbare) organisaties.

Kunnen jullie uitleggen wat jullie precies doen?

‘Kort gezegd, wij coachen mensen en teams met behulp van paarden’ begint Fiona. Ze benadrukt dat het niet gaat om het trainen van paarden, wat soms nog wel eens wordt gedacht. Enthousiast vullen de dames elkaar aan. ‘Dat kan individueel, op basis van een coachingsvraag. Bijvoorbeeld: ik vind het lastig dat ik geen grenzen kan stellen. Aan de hand van die coachingsvraag geeft de coach een opdracht die de coachee (niet patiënt of cliënt) moet uitvoeren met het paard. Het gaat er dan niet om of die opdracht ‘goed’ of ‘fout’ wordt uitgevoerd, maar om het proces. Wat doet de coachee en hoe reageert het paard? Het is de taak van de coach om alleen maar te kijken naar wat er gebeurt en níet te helpen. Dat is wel eens lastig. De coach observeert en ziet heel veel in het proces. Daarna volgt een terugkoppeling naar de praktijk. Paarden zijn heel gevoelig en reageren op iemands energie die bij iedereen anders is. Zo’n sessie is ook voor het paard vaak behoorlijk intensief.’

Kun je ook als groep of als team een coachingsvraag stellen?

‘Absoluut!’ antwoordt Jolanda. ‘Het kan gebruikt worden als teambuildingsactiviteit of gewoon als uitje met vriendinnen. Maar ook duocoaching is mogelijk. Er hoeft niet altijd een ‘zware’ vraag onder te liggen. Maar dat kan wel. Als een team waarbij de samenwerking of communicatie niet zo lekker loopt, moet samenwerken om de opdracht van de coach uit te voeren, is het heel interessant om te zien wie welke rol aanneemt. Op die manier wordt het team een spiegel gehouden want is ook wat er in de praktijk gebeurt. Het paard reageert op de groep omdat die het als een kudde ziet. In een individuele coachingssessie komen vaak meer emoties naar boven omdat het paard heel direct op jou reageert.’

En als je nou bang bent voor paarden?

‘Als iemand doodsbang is en écht niet bij het paard wil zijn, dan kan de coachee aan de rand van de bak blijven staan en is coaching ook nog wel mogelijk. Maar heel vaak zien we dat mensen over hun angst heen stappen – zeker in een groep – en dat het uiteindelijk heel erg meevalt. Vervolgens zijn ze supertrots op zichzelf dat ze die stap hebben genomen’.

Hoe is het idee ontstaan om te gaan coachen m.b.v. paarden?

Fiona is mede-eigenaar van schoonmaakbedrijf Variant. Hoewel dit een drukke baan is, was ze eigenlijk op zoek naar een andere, aanvullende activiteit. Zij heeft altijd al interesse gehad in ‘de mens’ en waarom mensen bepaalde dingen doen. Dochter Julia rijdt al een paar jaar paard en heeft haar moeder aangestoken met haar enthousiasme. Toen er een cursus voorbij kwam over coachen met paarden ging ze daar – eigenlijk alleen uit nieuwsgierigheid – naartoe. Daar werd haar duidelijk dat dit haar passie is, dat ze hier meer mee kan en wil gaan doen. Dat was in 2018. Al halverwege de opleiding is de tuin aan de Halvemaanweg heringericht en heeft het speelhuisje en de trampoline plaats moeten maken voor een paardenstal en rijbak.

Jolanda is, na 12 jaar als advocaat werkzaam te zijn geweest bij Goorts & Coppens, overgestapt naar het coachingsvak. Zij begeleidt met name mensen die kampen met burn-out klachten. Zij en haar dochter zijn al jarenlang enthousiaste paardrijdsters en toen zij zelf vastliep heeft zij veel steun gehad aan haar eigen paarden. Ze zocht al een tijdje naar een mogelijkheid om die liefde voor de paarden te combineren met haar werk. Daarbij liep ze tegen praktische problemen aan. Haar paarden waren gestald op een vrij grote manege. Voor coachingssessies heb je toch wat meer privé ruimte nodig; dat kan niet worden gedaan op manege waar steeds mensen in- en uitlopen.

Fiona en Jolanda kenden elkaar al op zakelijk gebied en toen ze hoorden van elkaars wensen was de link snel gelegd. Ook Jolanda besloot een cursus te gaan volgen en die heeft ze in januari van dit jaar afgerond. Zij koos bewust voor een andere cursus dan Fiona, omdat ze elkaar daarmee kunnen aanvullen.

Inflect Coaching is formeel gestart in november 2019 maar vanwege persoonlijke omstandigheden en de corona-crisis is er nog niet zo actief gewerkt aan promotie. Maar daar komt inmiddels aardig verandering in. De website ziet er heel goed uit, er liggen folders en een promotiefilmpje staat op de planning. Ook op social media is Inflect Coaching inmiddels te vinden.

Hoe zien jullie de toekomst?

Fiona is bezig met een driedaagse workshop ‘rouw te paard’. Daarbij komen verschillende vormen van rouw en afscheid aan de orde. Daarnaast doet ze een aanvullende cursus kindercoaching. Jolanda is ondernemerscoach en ziet daar veel chronische stress en burnout klachten. Die coachingsvragen wil ze steeds meer gaan combineren met de paarden, want buiten in de bak, met je voeten in het zand en de wind in je haren gaan gesprekken toch anders dan wanneer je op een kantoor tegenover elkaar zit. Ook therapie op het paard zou een aanvulling kunnen zijn. Verder is het de bedoeling een cursus psychische basiskennis te gaan volgen zodat de kosten van de coachingssessies onder bepaalde voorwaarden kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekering.

Op dit moment staan er vier paarden: 2 Haflingers van Jolanda en Welse pony en IJslander van Fiona. Voor kindercoaching moet er eigenlijk nog een ander, kleiner paard bij. Afhankelijk van de coachingsvraag wordt bekeken welke coach en welk paard wordt ingezet.

Ik kan me voorstellen dat mensen enthousiast worden van dit verhaal. Wat kunnen die doen?

‘Mensen die op wat voor manier dan ook interesse hebben in het coachen met paarden kunnen contact met ons opnemen. Op de website www.inflect.nl staat al heel veel informatie. Daar staan ook onze telefoonnummers en mailadressen. Het staat eenieder vrij om eens kennis te komen maken en de mogelijkheden te bespreken. Ook als je niet direct een coachingsvraag hebt kun je toch een sessie komen doen, gewoon om het een keer te ervaren. Een teambuildingsactiviteit kan ook plaatsvinden inclusief lunch of borrel. Mogelijkheden genoeg!’

Natuurlijk willen wij ook wel eens met eigen ogen zien hoe die paardenstal en rijbak er nou eigenlijk uitzien en, eerlijk is eerlijk, wij waren enorm verrast! Het ziet er heel netjes en professioneel uit en in de avond is het heel mooi uitgelicht. Wij zien ons hier wel zitten aan de rand van de bak met een borrelgarnituur, spelend met de ‘manegekat’. Misschien moeten we tijdens de volgende redactievergadering ook eens een coachingsvraag voorleggen…